18.5.2013

Jatkoajalla


Elämä antaa, elämä ottaa… 
Se antoi elämääni vajaat 10 vuotta sitten upean perheenjäsenen, joka tottelee nimeä Gizmo, hippi, piippi jne. Virallinen nimi on Faidros Honesto. Gizmo on ehdottomasti elämäni ’Once in lifetime’ koira.

Gizmo on kotioloissa mitä mahtavin koira, näyttelyissä kehän kuningas ja jalostuskoirana antanut paljon Suomen podengokannalle. Gizmon ruotsalaiselle kasvattajalle, Lenalle, olen suuresti kiitollinen, kun hän heti ensimmäisestä pienen karkeakarvaisen podengon pentueestaan raaski myydä yhden pennun tänne naapurimaahan.

Nyt Gizmo on siis vajaat 10 vuotta vanha ja alkaa olla valitettavasti jo elämänsä ehtoopuolella. Syynä ei suinkaan ole ikä, joka ei podengolle ole vielä korkea lainkaan vaan Gizmon sydän, joka kärsii vakavasta sydämen vajaatoiminnasta. Tämä sairaus tulee eläinten sydänsairauksiin erikoistuneen eläinlääkäri Outi Niemelän (Akuutti, Oulu) mukaan joka 10. koiralle rodusta riippumatta. Kyseessä ei siis ole perinnöllinen sairaus vaan iän mukanaan tuoma, aivan kuten esim. vanhuusiän kaihi.

Gizmolla todettiin ensimmäiset sivuäänet sydämessä syksyllä 2011. Sitä on tarkkailtu sydänultraamalla ½ vuoden välein. Tilanne ei pahentunut alussa juurikaan eikä lääkitystä tarvittu. Tämän vuoden huhtikuun loppupuolella Gizmo rupesi yskimään öisin ja se paheni aika nopeasti satunnaisista yskähtelyistä pidempi kestoiseen yskimiseen. Niinpä kävimme Akuutissa ja siellä otetuista keuhkokuvista kävi ilmi, että keuhkoihin on kehittynyt runsaasti nestettä. Saimme Gizmolle sydänlääkkeen ja nesteenpoistolääkkeen.
Tilanne ei helpottanut ja viikon päästä menimmekin uudestaan vastaanotolle ja uusiin keuhkokuviin. Nestettä oli tullut jo niin paljon, että sitä oli keuhkoissa jo enemmän kuin ilmaa. Myös itse keuhkojen tilavuus oli pienentynyt, koska sydän on laajentunut. Tuli pari lääkettä lisää ja nesteenpoistolääkitystä lisättiin. Ne tehosivat ja Gizmo lopetti yskimisen ja piristyi ihan silmissä. Siitä voikin sanoa ettei päällisin puolin uskoisi, mikä sen sydämen ja keuhkojen tilanne on. Niin reipas ja pirteä se suurimman osan ajasta on.

Nyt lääkitystä on ollut kuukauden ajan ja keuhkoista on saatu neste pois. Sen sijaan sydänultra näytti varsin karun totuuden: vasen kammio on laajentunut huomattavasti ja läppä ’fuskaa’ koko ajan reippaasti. 
Tätä sairautta ei voi parantaa eikä sen etenemiseen voi vaikuttaa. Ainoa mitä voidaan tehdä, on hoitaa oireita. Niihin Gizmon elimistö on onneksi vastannut erittäin hyvin jo pienillä lääkeannoksilla. Näin jatkamme toistaiseksi ja vietämme Gizmon kanssa laatuaikaa nämä sen viimeiset kuukaudet. Vuosista kun ei voi varmaankaan enää puhua :-(


1 kommentti:

  1. Voi miten surullista, että tilanne noin vaikea. Voimia teille kaikille. Toivotaan parasta Gizmolle.

    Tiina

    VastaaPoista